vineri, 7 decembrie 2012

Tratamentul medicamentos al mobilitatii dentare (parodontoza, parodontita marginala cronica evolutiva cu pungi parodontale )


Mobilitatea dintilor se referă la  miscarea dintilor in procesele alveolare. Cauza principala a mobilitatii dentare consta in  anumite  afectiuni gingivale și traume, pierderea dintilor  fiind adesea un indicator al unor afectiuni dentare mai grave sau boli de sistem. Tratamentul presupune identificarea și soluționarea cauzei care determina mobilitatea dentara. Dacă  aceasta cauza este depistata si indepartata la timp, mobilitatea dinților poate fi redusa mult si chiar poate reveni la limitele fiziologice intiale.

Există două tipuri de mobilitate dentara.  Exista o mobilitate fiziologica atunci cand gradul de mișcare ușoară a tuturor dinților este in limite normale in momentul aplicarii unei forte masticatorii. Mobilitatea fiziologica  variază de la persoană la persoană, de la dinte la dinte și chiar variază în funcție de ora din zi la care mobilitatea este măsurată. Mobilitatea patologica  se referă la mișcarea dintelui cauzata de progresia afectiunilor gingivale sau de traumatisme.

Medicii dentisti pot evalua mobilitatea dentara în timpul examenelor de rutină. Mișcarea este, de obicei măsurată prin exercitarea unei presiuni directe asupra unitatilor dentare individuale cu un instrument  dentar sau chiar cu degetul. O altă metodă presupune aplicarea unui deget pe suprafața vestibulara a dintelui pentru a percepe senzația de mișcare în timp ce  pacientul scrâșnește din dinți  sau mesteca. Mobilitatea dintilor este evaluata prin atribuirea unui punctaj între zero și trei .Un dinte normal nu depaseste limita zero, dar un dinte care se misca liber si amplu atât in sens orizontal, cât și in sens vertical sufera de o mobilitate de gradul trei.
Adesea, boala parodontala  începe cu o infecție bacteriană . Dacă nu este tratată, inflamația distruge tesutul gingival si ,în cele din urmă, se raspandeste la tesuturile desmodontale dintre radacinile dentare si oasul alveolar inconjurator pentru a distruge structura osoasa.  Inflamatia poate atinge si distruge  intreg complexul biologic care  mentine dintii ferm in alveolele lor.

Procedurile de detartraj ,chiuretaj,tratament local si general cu antibiotic ,precum si igienizarea cavitatii bucale sunt frecvent utilizate pentru a elimina bacteriile și  pentru a stimula dezvoltarea țesutului gingival sanatos. Daca gingiile sufera fenomenul de retractie lasand radacinile dezgolite, o grefa osoasa insotita de gingivoplastie poate rezolva problema estetica asigurand readucerea mobilitatii dentare in limite normale. În cazul in care  boala  parodontala este foarte avansata,  singura solutie este extractia. Implantul dentar sau lucrarea protetica fixa pot înlocui dinte lipsă,daca nu se asteapta faza finala a bolii ,implantul fiind inlocuit dupa aproximativ 10 ani.

O altă cauză majoră a mobilității dentare patologice este traumatismul dentar cum ar fi prejudiciul suferit ca urmare a unui accident sau a unui eveniment sportiv. Un dinte  traumatizat se va ''intari'', de obicei, de la sine, dacă țesutul gingivo-parodontal din jurul lui este sanatos.Daca dintele este evitat in timpul procesului masticator, el va reveni la starea initiala.Dar dacă dintele este extrem de ''slăbit'', sau daca mobilitatea deranjeaza pacientul, dintele poate fi imobilizat de dintii vecini prin utilizarea  unui fir metalic subțire.

O altă cauza a mobilitatii dentare patologice  este bruxismul diurn sau inclestarea dintilor  precum si bruxismul nocturn sau scrâșnirea dinților . Dizarmonia dento-alveolara,dintii ectopici,dintii rotati,migrati,inghesuiti,sau in proalveolodontie  pot fi alte cauze  generatoare de mobilitate dentara prin aparitia contactelor premature ,a interferentelor  si ,mai grav ,a blocajelor dentare.  De fapt ,orice tip de  malocluzie , presupune presiuni inegale pe dinti  in timpul actului masticator , mai ales cand aceste forte au o oblicitate ingrijoratoare  ducand in timp la degradarea osului alveolar si a tesuturilor de sprijin inconjuratoare .  Fortele care se aplica oblic pe axul dintelui aflat in timpul procesului masticator se descompun in forte axiale ,care nu sunt traumatizante ,precum si in forte orizontale ,care au un efect extrem de nociv ,ducand la mobilizarea dentara.Dintii care  sufera o mobilitate patologica datorita bruxismului diurn si nocturn mai sus mentionat  sunt frecvent protejati din punct de vedere terapeutic prin aplicarea unei gutiere dentare speciale.  Tratamentul ortodontic poate fi necesar pentru reducerea mobilitatii dentare cauzata de diverse forme de malocluzie.
Chiar dacă mobilitatea dentara nu este instalata ca o boala'' in sine'', este foarte important să se acționeze la fel de repede ca si cum ar fi o boala in sine deja instalata. Foarte mulți consideră că  atunci când mobilitatea dintilor apare, dintii nu mai pot fi salvati.  In acest sens ,trebuie mentionat faptul ca mobilitatea dintilor poate totusi  fi tratata prin utilizarea anumitor tehnici moderne de stomatologie, cum ar fi Doctorul Electronic  și  analiza ocluzala T-Scan III.

Dupa diagnosticarea pacientului, medicul dentist poate reduce mobilitatea patologica a dintilor prin utilizarea tehnicilor de ''3 high-tech'' ,care presupune:
1.Detartrajul si chiuretajul pungilor parodontale ,ceea ce inseamna indepartarea prin metode manuale ,cu instrumente clasice ,sau prin metode moderne ce presupun folosirea aparturii cu ultrasunete a tartrului dentar supra si subgingival;de asemenea chiuretajul presupune indepartarea chirurgicala a gingiei adiacente prin crearea de lambouri gingivale in scopul evidentierii tesutului necrotic radicular ,a tesutului de granulatie din punga parodontala ce substituie  septul osos alveolar si a insertiei epiteliale.Tesutul patologic odata indepartat prin metode chirurgicale se poate trece la aplicarea grefei osoase si la restabilirea insertiei epiteliale cu suturarea lamboului gingival. De asemenea,exista cazuri mai simple in care doar placa bacteriana se interpune intre dinte si insertia epiteliala. Simpla indepartare a placii bacterie faciliteaza reinsertia gingiei pe tesut sanatos si vindecarea bolii parodontale.
2.Doctorul electronic de regenerare tehnica  presupune regenerarea țesutul osos dur,care susține dintele.Acest aparat ghideaza celulele cu caracter regenerativ in zona afectata.Acest lucru declanseaza oprirea procesului rezorbtiv osos permitand noilor celule sa formeze  o noua matrice osoasa in jurul dintelui afectat de parodontopatie precum si un nou tesut gingival.Inflamatia va disparea si tesutul gingival se va reinsera mult mai intim pe suprafata dentara.Aceasta procedura trebuie repetata de mai multe ori in decurs de doua luni, aceasta procedura fiind minim invaziva.
3.Analiza Digitala a ocluziei dentare  ne asigura că dintele mobil nu este expus la presiune înaltă.Malocluzia este corectata prin analiza ocluziei dentare folosind aceasta tehnologie de ultima ora.Aparatul permite identificarea dintilor in contact ,care cauzeaza aparitia malocluziei cu o precizie de 99%. Acest sistem digital ofera informatii importante si extrem de precise in ce priveste ocluzia statica ,ocluzia dinamica ,ocluzia centrica ,ocluzia centrala ,ocluzia habituala,ocluzia stabila ,instabila ,precum si alte tipuri de ocluzie spre deosebire de hartia de articulatie care poate oferi informatii doar in ce priveste ocluzia statica.Atunci cand pacientul prezinta mobilitate dentara patologica si bruxism ,se trateaza intai bruxismul folosindu-se acest aparat in combinatie cu electromiograful. Se trece la corectarea ocluziei tinandu-se cont de activitatea musculara.
Aceste metode de tratament se folosesc inainte ca mobilitatea in sens vertical  sa se instaleze la nivelul dintilor.
4.Tratamentul medicamentos de reducere a mobilitatii dentare este o metoda adjuvanta extrem de eficienta.
In acest scop se pot folosi medicamente precum Piascledine 300 ( in loc de Ney Pul)( un produs austriac) ,ce contine in compozitie extract  uscat insaponificabil din ulei de avocado ,precum si extract uscat insaponificabil din ulei de soia. Celelalte componente sunt: dioxid de siliciu coloidal anhidru, butilhidroxitoluen, polisorbat 80, gelatină; capsula: corp- dioxid de titan (E171), gelatină; cap: dioxid de titan (E171), oxid galben de fer (E172), eritrozină (E127), gelatină.Produsul se prezinta sub forma de cutie cu blister a 15 capsule cu corp portocaliu, cap cenuşiu opac, conţinând o pastă de culoare brună, inscripţionate cu ,,P 300”si se administreaza oral si zilnic o capsula de Piascledine in timpul mesei ,care se inghite cu multa apa.
Nu se administreaza Piascledine 300 la persoanele alergice (hipersensibile) la avocado, soia, arahide sau la oricare dintre celelalte componente ale produsului. Poate interactiona cu alte medicamente.Acest medicament nu poate fi administrat in sarcina şi alăptare.
Foarte rar, concentraţia plasmatică a enzimelor hepatice (transaminaze, fosfatază alcalină şi
gama-glutamil transpeptidaza) poate creşte. Mai pot aparea diaree si dureri gastrice.
Produsul  se păstreaza la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original.Tratamentul cu Piascledine 300  este continuu si dureaza 6 luni.
Piascledine 300  se poate asocia cu Osteoboron – Hypericum.  Osteoboron are rol in reducerea riscului aparitiei osteoporozei; incetinirea procesului de scadere a masei osoase, in osteomalacie; reducerea aparitiei deformarilor ososse; previne demineralizarea oaselor in perioada de premenopauza; mareste activitatea de sinteza osoasa printr-un proces optim de absorbtie a Ca; are rol in reducerea simptomelor menopauzei prin efectul estrogenic; reduce intensitatea bufeurilor si a transpiratiei datorate menopauzei; Osteoboron imbunatateste starea celulelor si a tesuturilor osoase prin reducerea efectului oxidativ; influenteaza in mod benefic utilizarea unor substante implicate in procesul metabolismului, cum ar fi: trigliceridele si glucoza, aminoacizii si proteinele, componentele care contin oxigen reactiv, estrogen.Produsul este osteoconstructor, echilibrant hormonal, regenerant, oxidant.Pentru adulti, doza recomandata este de 6 capsule pe zi cate 2 capsule dupa fiecare masa principala in cura de 2 luni. Pauza de 30 zile si cura se reia. Osteoboron – Hypericum contine Fructoborat de calciu, Omega 3, Citrat de calciu, Citrat de magneziu, Vitamina D3.. Cutia contine 60 cps.
Se poate folosi Coenzima Q10 Gel Forte pentru masaj gingival de 2-3 ori pe zi sau Coenzima Q10  capsule. Pentru paradontoza: masaj gingival cu continutul unei capsule de 2 – 3 ori pe zi ( nu se consuma nimic timp de o ora ), concomitent cu administrarea orala 1-3 capsule /zi.
Un alt produs este Gerovital h3 , care se prezinta sub forma de Drajeuri/Fiole a 5 ml continand: clorhidrat de procaina 100 mg; acid benzoic 6 mg; metabisulfit de potasiu 5 mg; fosfat de sodiu bibazic 0,5 mg. Efectele complexe ale Gerovitalului H3 se datoreaza actiunii sale la nivelul sistemului nervos central si neurovegetativ cat si la nivel celular prin stimularea regenerarii tisulare si ameliorarea proceselor metabolice intervenind si in procesele de oxidoreducere celulara. Datorita efectului sau eutrofic mentine echilibrul proceselor corticale asigurand functionarea normala a sistemului nervos. Gerovital H3 are o actiune antiacetilcolinica, simpaticolitica, antihistaminica si antialergica, diminua excitabilitatea musculaturii striate exercitand si o actiune spasmolitica, antifibrilanta, vasodilatatoare, diuretica si lipotropa. Se foloseste in tratamentul profilactic si curativ al fenomenelor de imbatranire. Tratamentul tulburarilor trofice, nevrite, nevralgii, arterioscleroza centrala si periferica, boala Parkinson, spondiloze, artroze, osteoporoza, neurodermite, eczeme, alopecie, psoriazis, sclerodermie, vitiligo. Gerovital H3 mai este indicat in spasme vasculare, angina pectorala, sechele de infarct miocardic si posthemiplegice, arterite, astm bronsic, precum si in tratamentul parodontopatiilor.
Tratamentul  consta in :oral 2 drajeuri pe zi la 2-3 ore dupa mese timp de 12 zile. Tratamentul se reia dupa o pauza de o luna. Parenteral de 3 ori pe saptamana cate o fiola intramuscular timp de 4 saptamani. tratamentul se reia dupa o pauza de 1-2 luni.
Se recomanda tratament asociat: 4 serii de injectii (3injectii pe saptamana, in total 12 fiole) pauza 30 zile dupa care urmeaza 4 serii de drajeuri (2 pe zi timp de 12 zile). Dupa 24 zile pauza se poate incepe o noua serie de tratament.
Tratamentul curativ este in general de lunga durata: cate o fiola intramuscular de 3 ori pe saptamana (12 fiole pe luna). Dupa o pauza de 10 zile se reia tratamentul.
Se pot alterna seriile de injectii cu tratamentul oral: 6 serii de injectii (dupa schema se mai sus) cu 5 serii de drajeuri la interval de 10 zile intre ele. In arterite poate fi administrat intraarterial sau concomitent intraarterial si periarterial. In artroze se poate administra intraarticular si periarticular. In boala astmatica si spasmele vasculare se poate administra cate o fiola zilnic intravenos foarte lent, 2-3 serii de cate 12 injectii cu o pauza de 7 zile intre serii. In cazurile de fenomene avansate de imbatranire se recomanda numai tratamentul parenteral. Ca si contraindicatie se semnaleaza sensibilitate la procaina (se va testa toleranta). Ca reactii adverse pot aparea: cefalee, tremuraturi, bradicardie, agitatie motorie si psihica, reactii alergice. Nu se va administra concomitent cu sulfamidele (inactivare), ezerina sau prostigmina.


Niciun comentariu: